
| BAHAN -BAHAN : |
| 1 ekor ayam tanpa kulit |
| 2 biji bawang besar - dihiris halus |
| 2 biji tomato - dipotong dadu |
| 2 biji bawang putih ]- dikisar |
| 1 cm halia ] |
| 4 sudubesar kari daging Babas |
| 1 sudubesar tomato puree |
| 3 biji buah pelaga |
| 2.5cm kayu manis |
| 4 biji bunga cengkih |
| Minyak secukupnya |
| 1 cawan air |
| 2 biji ubi kentang dibelah empat |
| Daun pudina agak lebih sedikit |
| sedikit daun ketumbar - di hiris halus |
| 2 biji tomato dibelah empat |
| 2 batang lada hijau dibelah dua |
| garam |
| optional aji-no-moto |
| CARA _CARA ? |
| (1) Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning. |
| (2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata. |
| (3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit. |
| (4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit. |
| (5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk. |
| Tuangkan kari ayam yang telah dimasak kedalam mangguk dan taburkan daun ketumbar. |
