BAHAN -BAHAN : |
1 ekor ayam tanpa kulit |
2 biji bawang besar - dihiris halus |
2 biji tomato - dipotong dadu |
2 biji bawang putih ]- dikisar |
1 cm halia ] |
4 sudubesar kari daging Babas |
1 sudubesar tomato puree |
3 biji buah pelaga |
2.5cm kayu manis |
4 biji bunga cengkih |
Minyak secukupnya |
1 cawan air |
2 biji ubi kentang dibelah empat |
Daun pudina agak lebih sedikit |
sedikit daun ketumbar - di hiris halus |
2 biji tomato dibelah empat |
2 batang lada hijau dibelah dua |
garam |
optional aji-no-moto |
CARA _CARA ? |
(1) Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning. |
(2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata. |
(3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit. |
(4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit. |
(5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk. |
Tuangkan kari ayam yang telah dimasak kedalam mangguk dan taburkan daun ketumbar. |
No comments:
Post a Comment