Sunday, April 19, 2009

Kari Ayam Tanpa Santan




BAHAN -BAHAN :

1 ekor ayam tanpa kulit

2 biji bawang besar - dihiris halus

2 biji tomato - dipotong dadu

2 biji bawang putih ]- dikisar

1 cm halia ]

4 sudubesar kari daging Babas

1 sudubesar tomato puree

3 biji buah pelaga

2.5cm kayu manis

4 biji bunga cengkih

Minyak secukupnya

1 cawan air

2 biji ubi kentang dibelah empat

Daun pudina agak lebih sedikit

sedikit daun ketumbar - di hiris halus

2 biji tomato dibelah empat

2 batang lada hijau dibelah dua

garam

optional aji-no-moto



CARA _CARA ?



(1) Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning.



(2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata.



(3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit.



(4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit.



(5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk.



Tuangkan kari ayam yang telah dimasak kedalam mangguk dan taburkan daun ketumbar.











No comments:

Post a Comment

Instagram