Tuesday, April 12, 2011

Rendang Ayam Klasik Negeri Sembilan

Salam semua hari ni telah mencuba recipe # Rendang Ayam Klasik Negeri Sembilan # Pehhh..memang sedap heheh kalau nak cuba recipe ni


Bahan-bahan

1.2 - ayam tua 1.6kg (telor ayam), satu potong menjadi 12 potong
120g bawang merah, dikupas dan dicampur
50g bawang putih, kupas dan dicampur
60g o cabe kering. direndam, direbus, dicampur
20g burung? cabe mata, dicampur
20g halia tua, kupas dan dicampur
30g lengkuas, dikupas dan dicampur
20g serai, potong 3in, dicampur
kunyit segar 5g, dikupas dan dicampur
2 pcs daun kunyit, iris tipis
120g kelapa parut (kerisik), goreng
1 liter santan segar
batu garam (Kasar garam) secukupnya

Kaedah

Rendam ayam dengan garam, bawang merah, bawang putih dan bumbu halus semua selama 20 minit.

Rebus santan dalam wajan, masukkan ayam berempah dan daun kunyit. Lalu biarkan mendidih selama 45 minit.

Perasakan dengan garam batu.

Terakhir, masukkan kerisik dan masak sampai sos mengental.

Nota (sudu pengukuran):
1 sdt (penuh) - 5g
1 sdm (penuh) - 10g
1 sdm - 15ml

Berkaitan Resep oleh Ingredient

* Ayam

Sunday, April 10, 2011

Cara masak nasi minyak Pandan

Salam teman-teman yang baca blog saya hari ni saya nak kongsi resipi yang baru saya cuba.. memang sedap terbaik dari ladang!!

Resepi Nasi Minyak Pandan

3 cawan beras basmathi
6 helai daun pandan
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 sudu minyak sapi
1/2 inci halia ( dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 – 4 biji bawang merah (dihiris)
1 btg kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Bawang goreng
daun ketumbar
1/2 kiub ayam
1 sudu makan garam
sedikit pewarna hijau

Cara Penyediaan

1. Beras basmathi dicuci bersih kemudian masukkan dalam rice cooker. Masukkan secawan air kedalam beras tadi dan rendam seketika.
2. Daun pandan dikisar bersama secawan air, tapis dan ketepikan.
3. Panaskan minyak sapi kemudian tumis bahan hiris, kiub ayam, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga wangi.
4. Masukkan air pandan tadi bersama dengan 2 cawan air kedalam tumisan.
5. Kemudian curahkan air tumisan tadi ke dalam rice cooker yang mengandungi beras basmathi tadi.
6. Masukkan garam dan susu cair ke dalam beras tadi.
7. Tekan ON pada rice cooker, dan masaklah nasi seperti biasa.
8. Bila nasi kering titikkan pewarna hijau keatas nasi. Kemudian tutup periuk nasi hingga masak.
9. Bila nasi telah masak kacau dan taburkan dengan daun ketumbar dan bawang goreng.


Selamat Mencuba~~

Instagram